3 snabba tips för en bättre mix.

Tänkte dela med mig av tre enkla tips som jag tycker är bra. Detta är bara vad jag tycker, finns säkert 5042 tekniker där ute som säger andra saker.

1. Skär mer än att boosta. Väldigt vanligt att man i början av sin mixbana att man bara boostar hela tiden. Hjärnan funkar så att det låter alltid ”bättre” när man boostar disktant tex. Men i verkligheten så är det inte så.  Lägg 80% på att få ljudet att låta grymt när det åker in i datorn. Sen letar du bara upp ”the mud” och skär 2-4 db. Dvs leta upp det du tycker låter dåligt i instrumentet, och skär bort det, istället för att boosta upp det. Bara boosta gör att din mix låter ihålig, vass och platt. Här är en screenshot på en av mina mixar i en amerikansk rockprodd. Inte asmkt boostande, men destå mer skärande.  Du ska självklart inte låta bli att boosta, men gör det inte hela tiden och gör det bara där instrumentet verkligen låter bra, sällan du ska gå över 4-5k om du frågar mig. All magi ligger ifrån 1-3k tycker jag. Och glöm inte att det är lika viktigt att boosta i låg mid, mid och hög mid. Det ger dig en varm stor och dyr mix.
tips på en bättre mix

2. Var försiktig med hur du panorerar. Många har tendensen till att megapanna allt hela tiden. Fullt vänster, fullt höger etc.  Var försiktig med att panna fullt ut. Det är oftast det som gör att du inte får en sån där bred och ”dyr” stereobild. Jag har inget i min mix fullt vänster eller höger, förrän jag verkligen vill få nåt att lyfta, då kan jag dra på nån pad så eller nåt. Och panna för mkt gör också att din mix låter ihålig och platt.

3. Lägg in en låt du tycker låter svinbra i projeketet! Mutea den till att börja med. Sen när du börjar bli lite trött i öronen, ta en paus, käka en apelsen, gå tillbaks in, lyssna på din referenslåt, mutea och fortsätt mixa. Jag gör så hela tiden. Har en mix i samma genre jag tycker låter svinbra alltid längst ner i projektet, så avmutear jag då och då, fantastiskt sätt att känna på nivåer tycker jag, inte så mkt frekvenser då alla studior låter olika.

 

Det var dagens tre tips!

 

Vispad grädde bloogggeeeeeeeeeeeen !!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *