4 snabba tips på bättre truminspelning

Jag spelar in väldigt mycket trummor i min studio, och har gjort det dom senaste 8 åren. Många av våra fantastiska kunder kommer till oss av just den anledningen. Jag har lärt mig av mina misstag och nu får jag ett väldigt bra och stort grundljud, för vissa genrer behöver jag knappt EQ’a, ba ställa upp reglarna, och då har jag ett litet rum.

1. Nya skinn. Det kostar ca 1500kr för ett standardkit., men ska du göra en riktig inspelning, byt skinn för guds skull. Det gör ALLT. Överskinn byter du varje session och underskinn var tredje.

2. Stäm trummorna bra! Kan du inte detta, ta in nån som kan det. Det är lika viktigt som att stämma övriga instrument. Jag använder mig av något som heter Tune-Bot. Helt suverän grej. Fungerar lite som en stämapparat för gitarr.

Du kan välja mellan alla olika trummor, över och underskinn. Jag tex har sparat ett grymt bra sound jag har på trummorna. Sen när jag byter skinn är det bara att dra upp den till rätt värde, precis som vilken stämmare som helst.  Jag har tex min minsta puka i G, sen andra hängpukan ett D en kvart ner sen golvpukan ett G en oktav ner ifrån första pukan. Underskinnen ligger i en stor ters över varje ton, låter grymt. Här är en film på hur denna fantastiska apparat fungerar. Tror den kostar nånstans runt 1500-2000kr.

3. Stressa inte med mikrofonplacering. Det kan skilja sig enormt på ljudet om du ba flyttar mikrofonen 4-5 cm.  Många har tendens till att sätta mikrofonen sjukt nära skinnen, det gör att man mest får attack, vilket är bra i tex metal. Men sätter du den typ 5cm ifrån sargen så får du lixom ett anslag plus nånting som låter trumma.

4. Kolla fasen. Är så viktigt så jag nästan får stånd nu. Det kan förändra soundet TOTALT. Börja med att få ett bra ljud på ditt överhäng. Sen tar du in en mick i taget. Så kollar du så fasen är likadan på samtliga. Det finns inget som tunnar ur ett trumsound så mycket som massa fasfel.

Här ser man att allt är i fas. Dvs alla filer går uppåt samtidigt (i början) och sen neråt. Sen behöver dom inte ligga exakt brevid varann vid inspelning, men bara så man ser att dom går upp och ner samtidigt.

Där har ni 4 snabba tips som jag hoppas ni har nytta av!

Vill ni spela in trummor med grym kvalité måste jag rekommendera min studio. Besök www.standstraight.se och gör din bokning.  😉

Sååååååja bloggeeeeeeeeen !!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *