Logic X – 4 års väntan på ett nytt GUI.

Snacka om inte imponera …

Som en avancerad Logicanvändare sen 14 år blir jag alltid nyfiken när nya versioner kommer, även fast jag använder Pro Tools 90% av tiden. Men jag använder Logic när jag gör avslappningsmusik samt filmmusik, pga av 64-bit stödet samt framför allt den överlägsna midi-tekniken.  Nu har då alltså Logic X släppts, efter 4 (!) års utveckling.

logic pro x test

 

Jag har läst på vad som är nytt. Och det är alltså helt nydesignat GUI (hur programmet ser ut), samt en ny pitchfunktion a’la Melodyne (har funnits i Digital Performer sen 2005, i Cubase sen 2009 samt Studio One sen 2011), en ny ”trummis”, en plugg portad direkt ifrån Garageband, samt uppdaterat utseende på deras synthar som är 7-8 år gamla.

Det dom inte fixat, är multi-core stödet, som är en katastrof. Det innebär att under realtidsinspelning, så läggs all CPU-belastning på en och samma kärna, nåt som alla andra DAW’s har utvecklat sen många år. Det innebär alltså då jag som har en 8-kärnig dator, när jag spelar in används bara 1 kärna, medans i alla andra program, skulle alltså då alla 8 användas.

Inget annat viktigt är fixat, som en uppdaterad ljudmotor, mer uppdaterad summeringsalgoritmer, uppdaterade flexalgoritmer, bättre audioeditering som hanteras av ram istället för CPU tex.

Nä, total fail Apple ..  Vad håller ni på med?   Förstår varför mina vänner i videobranschen har bytt tillbaks till PC och använder Adobes program istället. Det här är total McDonaldsstrategi. Anpassar sig bara till hemmapulare och nybörjare. När Emagic ägde Logic, såg det ut såhär. Här är en bild på Logic 5 tex.

Uppdateringen till Logic 6 sen, såg ut såhär:

Men istället för att göra programmet snyggare, så fixade dom ny audiomotor, snabbare mer responsivt program, och massor med andra optimeringar som gjorde ens liv och arbete lättare. Dom lyssnade på användarna och oss som levde och andades programmet 7-8 timmar per dag. Detta var innan Apple köpte Emagic. Hade man dessutom något problem med Logic, så kunde man ringa eller maila Emagic, som var ett tyskt bolag, och få prata med nån jättetrevlig person på andra tråden som gjorde allt för att hjälpa dig, programmet kostade också 7-10000kr, inte 1395.- som nu.

Logic var alltid först med allt förr, nu är dom sist, och gör det sämre än sina konkurrenter, men jag måste erkänna, programmen är jävligt snygga, och matchar deras datorer väl, vilket jag antar är poängen.

Har arbetat lite i veckan med Presonus Studio One, bara på skoj, som verkar otroligt bra, som Logic var förr, smart och intuitivt. För mig som har ett Pro Tools HD system kommer jag självklart bara köra ProTools 10-11HD, men på min bärbara dator kommer jag nog välja det som är bäst, och det är idag, inte Logic, vilket gör otroligt ont i hjärtat, då jag använt programmet i så många många år, och älskat det.

2 svar på “Logic X – 4 års väntan på ett nytt GUI.”

  1. I agree!

    Most of my composer friends in Hong Kong have switched to either Abelton, Cubase or Digital Performer, or simply using Pro Tools which MIDI functions have expanded greatly since PT 10.

    1. According to Avid the midi part have not changed one bit since pro tools 9. They have not optimized one line of code. And personal, i think the midi part of pro tools is the worst in the industry. Absolutely horrific, you can’t event copy paste a part without notes missing in the beginning for example.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *