Mix, mix, mix, mix och åter igen mix …

Mina stackars öron …

Det har varit rätt mkt mixning på min agenda senaste tiden. Extremt mkt. Vi har haft väldigt många kunder i studion och det är mitt jobb att mixa dom. Det är extremt viktigt att ta pauser och låta öronen vila, gärna typ 20 minuter i timmen, OM det ska bli riktigt bra. Vi har haft allt ifrån metal till hiphop i studion senaste månaden, och full beläggning i alla tre studior, vilket såklart är askul …

Det viktigaste med mixning, i min värld, är att ta bort allt som låter skit i varje kanal, ba skopa bort all ”mudd” och ”dirt”. Sen kan du börja sminka lite, alltså boosta, men viktigt här att vara försiktig, annars kan det låta vasst och platt.   Min favoritplugg för mixning i allmänhet är SSL G Channel eller Duende Channel Strip, båda är baserade, men SSL G Channel som ser ut så här:

Skillnaden mot den standardlimpan som följer med Waves, är just att denna har lite mer gain att boosta än E-Channel som också följer med Waves SSL-paketet, denna är baserad på SSL G Series EQ292, som är känd för att kunna göra lite mer drastiska saker och rädda dåliga inspelningen lite bättre. Den vanliga E-Channel är baserad på deras ”svarta” eq som introducerades 1983.

Dessa kommer du väldigt långt med. Sen är det viktigt att kunna mixa, och allt som hör därtill, paralellkomprimering etc, för att få ett stort ljud, även ur det lite tråkigare inspelningarna.

Så här ser Duende Channel Strip ut

Detta är alltså ingen replica eller modulering av SSL, utan detta är SSL, deras egna algoritmer, samma som sitter i deras C200 bord, som ser ut så här:

Dessa bord kostar ett par miljoner, men det har flera anledningar. Men jag tycker Duende Channel Strip låter ”tydligast” och ”dyrast”. Såklart en smaksam, men dom är lixom lite renare och punchigare än Waves-modellerna. Men tilläggas ska att Duende modelerar inte in och output-stegen i respektive bord, det gör Waves, på gott och ont. SSL Duende Channel Strip är rätt dyr också, bara den limpan kostar typ 2500kr, och kommer med jordens mest jobbiga kopieringsskydd som är en pain in the ass varje gång du installerar om datorn, men supporten på SSL är suverän så …    Men du måste ha tålamod.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *