Vilka motgångar möter man i mitt yrke som producent?

Efter 10 år har man lärt sig mycket …

Jag har jobbat professionellt och levt 100% på musik i över 10 år, nu är vi två på heltid och en på 75%, resan dit har inte varit helt awesome kan jag lova. Precis som alla företag, så tar det ca 10 år innan det snurrar, om man inte kommer på typ världens bästa uppfining, som typ toapapper.

Rent ekonomiskt så har 7 av dessa år varit otroligt svåra. En hyra på ett femsiffrigt belopp har såklart gjort det hela mycket svårare än vad det hade behövt vara, förr i tiden var det alltid jakt på att överleva, nu lever jag för att jobba.

Inspelningsbranschen har förändrats väldigt mycket också då alla nu kan ha en studio hemma, och provar gärna att spela in själva, folk förstår inte riktigt att det är inte mina prylar man betalar för, utan min erfarenhet och kunskap. När jag började kunde man få femsiffriga belopp för att jobba en dag, medans idag, 10 år senare, så betalar dom största skivbolagen inte mer än fem, om du har tur sexsiffriga belopp för att spela in en platta till tex ett rockband. Vissa har det bättre, och andra sämre.  Är såklart skillnad om Europe eller Veronica Maggio spelar in mot Idol Perra som kom på 16:e plats.  Nu pratar jag mittenklimatet, som vi har jobbat mycket med.

Under dessa 10 år har 90% av alla stora studior i världen stängt, dessa studior kunde ta 35-50 tusen om dan (!) för 10 år sedan och bakåt, då kunde skivbolagen slänga en miljon till att ”testa” ett band som dom trodde på till en studio. För även om det gick okej så fick dom tillbaks det multipla.

Men för 3 år sendan så gick jag ifrån att vara konstnär till att vara affärsman, fick hjälp med en omfattande affärsplan av min svärfar som jobbat framgångsrikt med att ta upp företag ur skiten och göra dom till guldkalvar. Jag lärde mig att Googleoptimera, som förändrade allt för mig, syns man inte så får man inga jobb. Som närmst så har studion var 2-3v ifrån att vara tvungen att stänga, men jag har aldrig lånat en krona av nån för att överleva, Sara har gått in ibland, men som delägare så är det en annan sak att kliva in. Jag är lite för stolt för att låna pengar av folk.

Nu har jag startat ett par andra företag, DinAvslappningsmuik heter ett, som bara säljer avslappnings och meditationsmusik online, ett annat heter OnlineMasteringStockholm, där vi bara masterar saker online åt kunder i hela världen, samt mitt lilla bolag som designar hemsidor m.m, som heter WebbDesignHuset, sen äger jag även ett företag som heter Parvus Produktion som sysslar med orginalarbete inom tryck och sånt. Och sen självklart studion.

Skärmavbild 2013-07-31 kl. 11.04.52

Andra motgångar har varit idioter i branschen, kunder som har lurat en på ett eller annat sätt, man måste tyvärr räkna med att precis alla kommer försöka blåsa en, för att orka med denna bransch, vi blir påminda om detta varje månad, att våra uppdragsgivare försöker fula sig minst hälften av gångerna. Det är så många som vill lyckas i denna bransch och alla trampar sig fram oavsett vad dom trampar på. Och folk högre upp är i många fall (inte alla) översittare som varken kan så mycket eller är på rätt jobb, förr i tiden var det musiker som jobbade på skivbolag, idag är det affärsmän och kvinnor som ska sitta och bedöma om det du gör är bra, vilket kan vara lite frustrerande. Nu har vi haft turen att jobba med fina människor, något som folk i vår omkrets inte alltid har.

Vi har haft turen senaste året att hitta det vi är ”bäst” på, och det är Nashvillemusiken som vi skriver med Sharon Vaughn, det berör oss och alla som lyssnar, vi behöver inte sitta och analysera vad Max Martin använder för baskaggeljud och härma allt för att ställa sig i kö efter dom andra 1300 som skrivit en ”Rihannalåt” denna vecka.  Vi skriver en låt, Sharon skriver en text, som är mer som en berättelse, och faktiskt innehåller nåt, jag spelar in allt och mixar, sen är det i Nashville dagen efter.  Och det sjuka är att skriva saker till Nashville är det SVÅRASTE du kan ge dig in på, alla skivbolag vi pratat med ba skrattar och säger ”lägg ner det där, vi har inte sett mer än ett par pitchar på 15 år”.  Så är det säkert, om du inte har det där lilla extra eller rätt ingång. Så svenskskrivet i Nashville är inte mer än några låtar, medans i popen är vi störst i världen, så det är lite spännande att få ta båten dit också för oss svenskar.

Det tråkiga nu är att alla tror att bara för deras ”polare har en bärbar mac och en dator och tar 500kr per låt för att mixa” så gör vi det också. Skrämmande att se annonser på vend.se osv där folk mixar låtar för typ 4-500kr per låt, en professionell mixare i Sverige tar ifrån 5-12000kr per låt, men då får du erfarenheten och den bästa utrustningen, men det tänker inte folk på, för rent psykologiskt, så tycker dom flesta att ”annorlunda” är ”bättre”. Så det spelar ingen roll om mixen är dålig, låter den annorlunda än när den åkte iväg till mix så kopplar hjärnan oftast att det är bättre.  Detta har varit en stor motgång senaste åren, vilket framför allt har resulterat i att inspelningar låter skit, kända band som lägger upp album som är inspelade hemma, mixade och masterade själva, och det värsta är att ingen bryr sig, folk lyssnar på musik i sina laptops i sina vita små lurar.

Det som är skönt nu för mig är att hit kommer dom som vill satsa på sin musik och få en fet inspelning som låter som deras favoritskivor, det är inspirerande att få vara en del av deras resa, och det är dom som kommer komma nån vart, dom som satsar, sånt snappar skivbolagen upp och lämnar oftast ett öga på.

Idag känns allt kanon, vi har tre studior, full beläggning och alla är nöjda med vårt arbete, och detta är bara starten, det ligger lite magi i luften här på dagarna, och varje dag, är ett steg närmre till vi står på CMA’s i Nashville och min käke låser sig…

Det sista jag måste säga, är att det är lättare att bli astronaut, än att lyckas i denna branch, oavsett om du väljer att bli låtskrivare, producent eller artist, och är du inte up for the challenge, don’t even try.

Puss på mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *