Att byta lyssning i Studio A

Jag står inför ett viktigt val …

För nån månad sen köpte jag ett par hörlurar som ni kanske minns. Ett par Beyerdynamics DT880 Pro 250Ω.

Utan några som helst förväntningar så gjorde jag min första mix i dom, anledningen till att jag köpte dom är för jag har så mkt bokningar i Studio A, så jag nästan aldrig hinner mixa alla våra Nashvillelåtar vi skriver.  Hur som helst, så jag mixade i mina nya lurar igenom min laptop (Macbook Pro i7, 8GB ram, Apogee Duet 2, ProTools 10), och hade inga som helst förväntningar, utan satte sen på mig mina trogna Apple inEar lurar som jag tycker är fantastiska, utan tvekan dom rakaste och bästa smålurarna jag nånsin testat, (kostar ca 800kr på Applestore).

Och det sjukaste hände, att jag hade gjort den bästa mixen nånsin, dom som hände i lurarna hade översatts nåt så sjukt bra ut i riktiga världen, jag skickade mixen till kunden, som älskade mixen direkt och hade inga invändningar. Wow tänkte jag, då måste jag hitta ett par monitorer i studion som gör detta, dom som jag har nu är  ett par Adam S2X med en Adam Sub10. Ett extremt transparent och fantastiskt system som kostar strax under 40000kr.

Jag har mixat på dessa i två och med varierande resultat, beroende på genre. Men jag har läst och hört många av mina lite äldre kollegor, att kurvan i öronen ändras med tiden också, en god vän till mig som är mixtekniker fast är 20 år äldre typ, han sa att när han var runt 35 så hade nånting börja hända med lyssningen, han började få en liten dipp vid 5khz typ. Nu vet jag inte om det är så för mig, eller om jag utvecklas så pass mkt så mina öron har lärt sig att höra på ett annat sätt och att dessa underbara Adam-monitorer inte riktigt passar mig längre.

Hur som helst så är jag nu i fasen att testa olika märken och modeller, jag har börjat med ett par Genelec 8040 som är lika standard i branschen som vanilj är i mjukglass, dessa kostar 8500-12000kr styck beroende på vilken modell man vill ha, finns med DSP, och utan etc…  Jag har mixat med dessa nu i snart 24h och tycker dom påminner väldigt mkt om lurarna. Nyss när jag var ute med Martin på promenad så lyssnade jag i min iphone på nattens mixar och kände att det lät nästan identiskt med hur jag uppfattade det inatt när jag mixade framför dom, dom vanliga missarna när man mixat i 10-12h, man tappar lite koll i nedre mid. Det fixades idag på 5 minuter typ, jag är väldigt nöjd.

Men det är väldigt svårt att säga just nu hur dom är, dom känns inte lika detaljerade, på något sätt, men dom känns lite hifi, precis det som jag tror jag behöver.

Nu har jag bara mixat också, inte spelat in något, vilket är det stora testet.

Andra märken jag kommer kolla på är Focal och Barefoot om jag får möjlighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *