Nya tidens bilar

Laddstolpe, laddstation, laddplats

Det verkar som att det blir mer och mer vanligt med elbilar nu för tiden. i min bostadsrättsförening funderar vi på att sätta upp laddstolpar eller laddstationer eller vad det nu heter. Vi i BRFen har kikat en hel del på vart man köper detta och var de är specialiserade på just bostadsrättsföreningar.
Jag tror jag har hittat den bästa som installerar laddstolpar för bostadsrättsförening. Besök dom här.
Det är viktigt att kontrollera leverantören att de har behörig personal. Detta eftersom de ska hantera starkström. Och sen är det ju viktigt att de gör bra jobb så att det ser bra ut i garaget.

Kostnaden är ju ganska hög för att installera detta men man kan få bidrag av staten för att installera detta. Det verkar dock som att man som privatperson inte kan ta del av det bidraget längre. Verkar vara lite spridd information om detta. Oavsett så är det fler och fler som installerar laddplatser, laddstolpar, laddstationer i sina föreningar. Det är nog för att det också höjer värdet på föreningen. Och att det blir mer attraktivt att bo där om man som spekulant har en elbil som kräver laddning.

I vår förening är det ca 12 procent av alla bilar som är elbilar. Det är en bra siffra för miljön och det kommer nog bli ännu mer i framtiden. Vi funderar på att installera 70 platser för elbilar. Det kommer räcka gott och väl till en början men det är för framtiden som man gör investeringen.

Det gäller också att installationen blir korrekt utförd. Där kan man också lägga till att man behöver en tagg (RFID) för att ladda sin bil. Varje plats ska också vara utrustad med egen mätare och det vanliga är att föreningen lägger på kostnaden för elen på avgiften för boendet.

Det finns olika sätt och på hur föreningen betalar för installationen.

Alternativ 1

Kan vara attföreningen står för laddboxen medan den boende kanske står för installationen. Sedan kan man lägga till att laddboxens kostnad och elkostnaden lägg till i en högre parkeringsavgift.

Alternativ 2

Kan vara att bostadsrättsföreningen både står för laddboxen och själva installation. Laddboxens kostnad i det totala samt elkostnad kan sedemera tas ut i en något förhöjd parkeringsavgift.

Alternativ 3

Det kan då vara att den boende betalar för både laddbox och installationen. Sedan kan elförbrukningen tas ut i någon form av schablon eller fast avgift på avgiften eller parkeringsavin.

 

Hur går det då till?

Jag tycker att det är viktigt att man hittar en partner som är med hela vägen i processen. Att de är behjälpliga i startskedet med en behovsanalys och möjligheterna till att göra investeringen. Sen ska samma partner också ha det övergripande ansvaret över projektet. Och det ska följas upp med bra service och ett snyggt överlämnande av slutprodukt. Då är det en bra leverantör!

Jag tror att det kommer finnas jättemånga elbilar inom bara ett par år. Och jag hoppas det för miljön behöver vår hjälp. Ingen kan ju göra allt men alla kan göra något.

Peace Out!

DELA DET HÄR INLÄGGET